De radiomarkt kampt al tijden met het fenomeen DAB en DAB+. Het moet op termijn de huidige FM-frequenties gaan vervangen waardoor alle radio-stations digitaal te beluisteren zijn via de ether. DAB staat immers voor Digital Audio Broadcasting. Het grote probleem bij DAB is dat er nieuwe devices nodig zijn om het te kunnen gebruiken. Oftewel, consumenten moeten hun radio’s gaan vervangen. En dat in een tijd waarin we bijna alle stations via internet digitaal kunnen ontvangen. Een doorbraak is wellicht de app die vandaag is gelanceerd. Als primeur in Nederland werd tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio de eerste ‘Digital Radio-app’ voor smartphones gelanceerd. Het is een app die kan schakelen tussen DAB+, WiFi en 3G/4G. Meer dan 60 landelijke en regionale, publieke en commerciële DAB+ stations zijn in deze app samengebracht. De app is nu alleen nog beschikbaar op de LG Stylus 2 DAB+. Dat is de eerste smartphone met ingebouwde DAB+-chip en het maakt het digitaal radioluisteren mogelijk zonder streamingkosten. Da’s interessant natuurlijk.
Volgens het NLO-distributieonderzoek gaat al bijna de helft van de radio-ontvangst buiten de ether FM om. Het aantal verkochte DAB+ radio’s in Nederland is wederom fors gegroeid. Volgens GfK gaat het om een groei van 71% in de periode april ’15 – maart ’16 vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Belangrijk in het kader van luisteren onderweg is dat in 2015 zo’n 16% van de nieuw verkochte auto’s de garage uitreed met een DAB+ radio aan boord. Daar zal wat mij betreft ook de groei zitten in combinatie met de genoemde app, mits die ook op andere toestellen beschikbaar komt.
DAB+ binnenshuis zorgt namelijk voor de nodige problemen. De belangrijkste klacht volgens de Consumentenbond: het signaal van de digitale radiomasten dringt niet altijd door muren en ramen. En je hoort bij gebrekkige ontvangst niet een hoop gekraak, zoals bij analoge FM en AM-radio, maar helemaal niks. Bovendien hebben de publieke en de commerciële omroepen ieder hun eigen zenderpark. Dat betekent dat de ontvangst tussen die twee groepen stations kan wisselen. Je kunt binnenshuis soms wel de publieke zenders ontvangen, maar niet de commerciële. Of andersom. Dat is niet handig. Dan kun je beter gebruik maken van je Wifi-netwerk. Dat is tegenwoordig in een groot deel van de huishoudens aanwezig.
Eén van de comments bij het DAB-artikel van de Consumentenbond is erg treffend voor de huidige situatie denk ik: “Ik heb sinds ongeveer twee jaar een portable DAB+ ontvanger van Blaupunkt. De geluidskwaliteit is inderdaad geweldig maar…de ontvangst is wisselend, zoniet ronduit slecht. De commerciëlen zijn nog redelijk sterk, maar de publieke omroepen zijn echt belabberd. Binnenshuis is het sowieso slecht, maar buitenshuis, b.v. openbaar vervoer, is het niet veel beter. In het begin dacht ik nog dat dit opstartproblemen waren, maar in de 2 jaar is het niet verbeterd. Misschien ligt het aan mijn speler, maar de plaatselijke electronicawinkel heeft mij bevestigd dat het met een vaste ontvanger binnenshuis ook niet goed is.
Heel erg jammer en de reclames kunnen ze wel afschaffen tot ze dit opgelost hebben. Ik woon overigens even boven Amsterdam.”
Dit comment is op 3 maart 2016 geplaatst. Hopelijk heeft de Dag van de Digitale Radio vandaag tot meer hoopgevende conclusies geleid.