Masterclass krant en iPad

Gistermiddag gaf Cebuco weer een Masterclass, waarin dit keer de krant en de iPad centraal stonden. De Telegraaf en NRC gaven een inkijk in hun eerste voorzichtige stapjes op het ‘iPad’. En ondanks het feit dat het nog een glibberig pad is waren beide kranten het eens over de dynamiek en toekomstperspectieven van apparaat, maar verder dan drie maanden durfden ze niet vooruit te kijken. Een samenvatting van de presentaties vindt u hieronder.


Herman Bos, bij De Telegraaf verantwoordelijk voor de marketing van advertising, was er helder over. De online distributie van nieuws verdringt de papieren distributie en wel dusdanig dat er sprake is van ‘storm’. Bos duidt hier op de onstuimige ontwikkeling van apps en apparaten die het mogelijk maken om steeds meer, vaker en op alle mogelijke plekken bij actueel nieuws te komen. Ondanks het feit dat HOI een dag eerder bekend maakte dat er toch weer een lichte oplagestijging te zien is bij sommige dagbladen, lijken alle pijlen gericht op online en mobiel. Het internet is zelfs een belangrijke pijler onder de groei van de Telegraaf Media Groep.

De Telegraaf maakte tijdens de Masterclass bij monde van Bart Mouter even een korte uitstap naar het experiment van Sp!ts, waarmee via een mobiele telefoon een papieren pagina verrijkt kan worden met behulp van Kooaba. Vanaf 4 oktober moet dat werkelijkheid worden. Marketingmanager Mouter van Sp!ts demonstreerde de mogelijkheden van de mobiele layer voor zowel de lezer als de adverteerder. “Maak een foto van een advertentie in Sp!ts en ga meteen mobiel verder op de website van de desbetreffende adverteerder.”

Terug naar de iPad. De Telegraaf verkoopt er z’n kranten voor 1,59 euro per exemplaar. Dat is duurder dan de papieren versie in de kiosk. Dat is een keuze volgens Bos: “Early adopters zijn bereid hier voor te betalen.” NRC maakt een andere keuze en gaat juist onder de losse verkoopprijs zitten met 0,79 euro. Han-Menno Depeweg, uitgever van alle e-producten van NRC, geeft aan dat Apple de genoemde prijzen oplegt. “Je moet kiezen tussen 0,79, 1,59, 2,99 enz. En daarvan krijgt Apple zo’n 30%.” Maar goed, NRC zit dus onder de papieren prijs en De Telegraaf er boven. Althans voor dit moment.

Naast de betaalde versie biedt De Telegraaf ook nog een gratis app . Dat is geen ‘krant’, maar een nieuwsapplicatie waar de hele dag nieuwsfeeds doorheen lopen, vergelijkbaar met de aanpak van Nu.nl. De vraag uit de zaal was terecht over wat je nou gratis aanbiedt en wat je betaald aanbiedt. Bos: “Daar is nog geen heldere visie over. Gratis berichten zijn wel sneller, actueler en korter, in de betaalde content zit meer duiding en achtergrond.”

Die onderverdeling werd ook gemaakt door Depeweg, met als toevoeging dat je niet bij NRC moest zijn voor nieuws. “Zelf kijk ik ook op Nu.nl voor nieuws, maar voor achtergrond en opinie pak ik NRC.” Depeweg verkoopt nu 20.000 betaalde kranten per week via iPad of andere apparaten. Bij een prijs van 0,79 euro is dat een additionele omzet van 16.000 euro, waarvan Apple dus 30% krijgt.

De keuze tussen een betaalde 1-op-1-versie van de krant en geen gratis app is een bewuste geweest. Depeweg: “De dooelgroep van de iPad is man, 40+ en hoog opgeleid. Laat dat nou net de doelgroep van NRC zijn. Voor ons dus een hele logische keuze om in te zetten op dit distributiekanaal. We blijven dan ver weg van de site en de site moet in onze ogen dan ook ver weg blijven van de krant.”

Depeweg maakte een heel duidelijk onderscheid naar de site en de krant. De site is gratis, maar heeft veel minder kwaliteit. Met een wegwerpgebaar illustreerde Depeweg de inferieure kwaliteit van de website ten opzichte van de krant en de app van NRC. Waarom dan toch nog een website? Die kan ook gewoon dicht toch?. Maar dat is een stap te ver. De website is volgens Depeweg een goed wervingskanaal voor nieuwe abonnees en ook de e-shop doet goede zaken op de site.

Al met al was deze Masterclass een zeer informatieve en open bijeenkomst met sprekers die op een integere manier hun ervaringen met de iPad en andere apparaten deelden met de zaal. Belangrijke les: het stormt zo hard dat we niet verder kunnen kijken dan drie maanden. Zullen we dan in januari weer zo’n masterclass organiseren? Ik ben voor.

8.113 x bekeken
Scroll naar boven