Het Nationale Sociale Media Onderzoek van Newcom bestaat inmiddels 15 jaar en onlangs publiceerde het bureau de meest recente versie. De gratis basisversie van het rapport is hier te downloaden. Voor een meer uitgebreide rapportage is te koop voor € 195,-.
Minder platforms, maar intensiever gebruik
Uit de resultaten blijkt dat er minder tijd op verschillende social media wordt besteed, maar het gebruik van de platforms die we wél kiezen is veel intensiever. Twitter, Facebook en Pinterest verliezen terrein, terwijl WhatsApp, YouTube, Instagram, LinkedIn en TikTok juist groeien.
Social media en mentale gezondheid
![](https://mediaonderzoek.nl/wp-content/uploads/2025/02/grafiek-1024x558.png)
Bron: Newcom
Verder blijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de impact van social media op hun mentale welzijn. Zo’n 7 miljoen Nederlanders zien het als een risico voor hun geestelijke gezondheid en 2,4 miljoen voelen zich er zelfs ongelukkiger door. Vooral jongeren en millennials ervaren stress, onzekerheid en de druk om perfect te zijn. Dit zorgt voor een bredere discussie: wat doet social media eigenlijk met ons?
Strengere regels en educatie
Omdat de zorgen groeien, vindt 60% van de Nederlanders dat er strengere regels moeten komen, vooral voor kinderen. Denk aan leeftijdsverificatie, schermtijdlimieten en meer transparantie over hoe algoritmes werken. Tegelijkertijd wordt er ook meer aandacht besteed aan educatie over verantwoord social media-gebruik, vooral op scholen.