Radio vraagt meer aandacht dan gedacht

Radio wordt met meer aandacht beluisterd dan vaak wordt aangenomen. Althans, dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Ster.

In totaal hebben ruim 1.400 respondenten gedurende vier weken een dagboek op internet ingevuld, waarin ze per uur aan hebben gegeven naar welke zender ze hebben geluisterd en met welke mate van aandacht. Het onderzoek is uitgevoerd door Intomart GfK in maart/april 2005.

Het “˜achtergrondimago‘ van radio is volgens Ster dan ook niet altijd terecht. Ruim eenderde (37%) van de totale radiozendtijd wordt met (zeer) veel aandacht beluisterd, slechts 12% wordt met weinig/geen aandacht beluisterd. De mate van aandacht is onder meer afhankelijk van de zender, de luisterplaats, de leeftijd van de luisteraar, dag van de week en tijdvak.

Aandacht per luisterplaats
De locatie waar men luistert heeft effect op aandacht. In de auto wordt met de meeste aandacht naar de radio geluisterd.

Doelgroep en zendervoorkeur
Over het algemeen luistert de groep 20-34 jaar met wat minder aandacht naar de radio. Het aandachtsniveau van de groep 35-49 jaar zit rond de gemiddelde score. De groep 50 jaar en ouder luistert met meer dan gemiddelde aandacht naar radio. Het verschil in leeftijd en de mate van aandacht heeft uiteraard ook te maken met zendervoorkeur. Er zijn meer Radio 1 luisteraars in de leeftijdsgroep 50 jaar en ouder én het blijkt dat met een hogere mate van aandacht naar Radio 1 wordt geluisterd.

Aandacht per tijdvak en dag in de week
In de ochtend en de avondspits luistert men aandachtiger naar de radio dan overdag. Dit heeft uiteraard te maken met de luisterplaats: auto. Tijdens de lunch (12-14 uur) is de aandacht voor radio hoger. In de avond wordt ook aandachtig naar radio geluisterd, hoewel er dan minder mensen naar de radio luisteren dan overdag.

Klik hier voor het gehele bericht van Ster.

5.894 x bekeken
Scroll naar boven