Vandaag publiceren de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) hun derde standaard voor digitaal bereiksonderzoek. Na de Webmeter (2005), DDMM (2014) is er nu NOBO. Het Nederlands Online Bereiksonderzoek kan vanaf nu worden gebruikt als planningscurrency online display campagnes. NOBO claimt dat het voor het eerst alle devices in beeld heeft, maar bij mijn weten rapporteerde DDMM ook al over PC/laptop, smartphone en tablet. Nieuw is wel dat de steekproef (n = 5.000, 6+) bestaat uit huishoudens, waarin alle devices worden gemeten. DDMM was voorheen een persoonssteekproef. NOBO rapporteert echter alleen over de titels van publishers die deelnemen aan het onderzoek Dat zijn 20 partijen met zo’n 200 titels. Marktplaats, Nu.nl en NPO/NOS vormen de top 3, gemeten over 1 tot en met 21 oktober van dit jaar (zie top 25 na de break).
NOBO combineert de panelmetingen met tellingen van het gehele internetverkeer (censusdata afkomstig van comScore). Het panel blijft leading bij het bepalen van bezoekersprofielen en bereik. De koppeling naar census- data zorgt ervoor dat de surf-volumes in NOBO in lijn zijn met het werkelijke internetverkeer. Die aansluiting moet de acceptatie en bruikbaarheid in de markt vergroten. Onderzoeksbureau Kantar TNS heeft een onderzoekspanel ingericht afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking (6+). Door uit te gaan van huishoudens komen alle gangbare doelgroepen en devices in beeld. Ook jongeren, doorgaans een moeilijke groep voor online onderzoek, zijn door deze aanpak in ruim voldoende mate vertegenwoordigd.
Bijna alle participerende online media zijn voor dit onderzoek voorzien van een meettag. Mocht dat om één of andere redenen niet kunnen, bijvoorbeeld omdat dat vanuit HQ niet mag, is er in NOBO een extra module ingebouwd die ‘untagged’ sites kan rapporteren.
Samenwerking
Het panel wordt door VINEX en SKO samen met deze organisatie beheerd en tevens benut voor rapportages over het gebruik van online-video. NOM is betrokken bij de nieuwe opzet om het digitale bereik voor dagblad- en magazinemerken uit NOBO destilleren. Samenwerking met BVA en PMA is er (nog) niet. Hanne Alblas, mediaspecialist van BVA geeft aan: “Marktgedragen planningsdata is voor adverteerders belangrijk als opmaat voor campagne-metingen. De samenwerking met SKO en NOM maakt het onderzoek nog interessanter.” De opzet van NOBO heeft veel voorbereidingstijd gekost. Nu de rapportagecyclus van start is gegaan, zal een werkgroep verkenningen doen voor een toekomstbestendige aansturing van het onderzoek. Deze groep zal een voorstel doen om o.a. adverteerders en mediabureaus een stem in de opzet te geven.
Top 25
Onderstaand de top 25 media over de periode 1 t/m 21 oktober 2016. Zoals gezegd zijn er alleen cijfers over de deelnemende partijen. Overigens staat Facebook op de site van VINEX te boek als deelnemende partij, maar is nog niet terug te vinden in de toplijst. Dat komt in de volgende release. De untagged data, afkomstig uit het Wakoopa-panel, is nog niet volledig doorgetest.

* De Telegraaf iOS-app is nog niet volledig in de huidige NOBO-meting meegenomen.
De bereiksgegevens van NRC Media worden momenteel nog gecontroleerd en zijn derhalve niet in deze lijst opgenomen.
Saillant detail is dat tien jaar geleden Marktplaats (na de applicatie ‘Messenger’) ook al nummer één was, maar toen alleen op de PC. Smartphones en tablets waren er nog niet. Het bereik was toen 35% (bron: STIR). Nothing has changed, really . . .
Wat wel is veranderd is de bereiksopbouw via de verschillende platformen. Merk op dat 14 van de 25 titels uit deze lijst een groter bereik op de smartphone hebben dan op de desktop/PC. Dat zijn onder andere Nu.nl, Buienradar, AD en RTL Nieuws. Van de top 50 uit oktober hebben 27 titels een groter bereik op de smartphone dan op de desktop/PC.