Digitaal wint terrein op papier

Gisteren verscheen het jaarverslag van NDP Nieuwsmedia en dat inspireerde me om eens naar de oplagecijfers van de landelijke dagbladen te kijken. Het is bekend dat die al jarenlang teruglopen, maar in welke mate daar digitale consumptie voor in de plaats komt was mij niet bekend. Dat kun je opzoeken bij HOI-Online, dat tegenwoordig wordt geexploiteerd door NOM. Van een aantal titels heb ik de betaalde gerichte oplage van zowel papier als digitaal op een rijtje gezet (zie tabel na de break) en daaruit blijkt dat de papieren oplage vorig jaar wederom is gedaald (-5%), maar dat digitaal duidelijk terrein wint. De cijfers betreffen alleen de titels waarvan alle relevante gegevens (print en digitaal) beschikbaar zijn, maar het geeft toch een aardig beeld. In 2014 is het aandeel van ‘digitaal’ 21%. In 2013 was dat nog 17%.

Bron: HOI Online
Bron: HOI Online

In totaal verspreiden de genoemde titels dagelijks 1,2 miljoen papieren exemplaren en 322.000 digitale exemplaren. Dat is zoals gezegd een aandeel van 21%. Bij de kleinere titels zijn de aandelen van digitaal ruim 50%. Het Financieele Dagblad bijvoorbeeld heeft een digitaal aandeel van 55%. Daar is de de digitale oplage net als bij de andere kleine titels zelfs iets gedaald in 2014. Zou het daar alweer over het hoogtepunt zijn?

Bij de grote titels heeft De Volkskrant het grootste aandeel digitaal (20%). Daar werd de daling van de papieren oplage in 2014 (-5%) goed gecompenseerd door de stijging van de digitale oplage (+23%). Opvallend is de ruime verdubbeling van De Telegraaf bij digitaal. De wakkere krant zit bijna aan 100.000 digitale exemplaren en een aandeel van inmiddels 18%.

Binnenkort ook maar eens naar de regionale bladen en tijdschriften kijken . . .

6.190 x bekeken
Scroll naar boven