Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een nieuwe versie van het Tijdsbestedingsonderzoek, namelijk versie 2005. Het persbericht staat hier op de site van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), één van de initiatiefnemers van het vijfjaarlijkse onderzoek.
Een belangrijk onderdeel in het onderzoek is de tijdsconsumptie aan media. SCP: “Mediagebruik is al jaren met 19 uur per week de belangrijkste vrijetijdsbesteding. Daarbinnen is echter veel veranderd. Televisie kijken (incl. video/dvd) was met ruim 12 uur per week de meest voorkomende vorm van mediagebruik. Televisie kijken is nog altijd de grootste post binnen de mediatijd, maar heeft sinds 2000 terrein verloren. Dat is nooit eerder gebeurd.”
Volgens het TBO bedroeg in in 2005 de kijktijd van televisie 10,8 uur per week, anderhalf uur minder dan in 2000. Ruim een uur van die bezuiniging op televisie kijken ging ten koste van publieke omroep. Die neergang betreft alle leeftijden en in alle leeftijdsgroepen werd in 2005 meer naar commerciële dan naar publieke zenders gekeken.
Nederlanders zitten in hun vrije tijd wekelijks bijna vier uur achter de computer, dat is twee uur meer dan in 2000. Die twee uur extra computertijd is twee uur extra internettijd. Tieners besteden wekelijks achtenhalf uur vrije tijd (waarvan zes uur voor internet) achter de computer, dat is net zo lang als voor de tv. Zij kijken wekelijks een klein uur naar de publieke omroep en ruim 5 uur naar commerciële zenders.
Download hier het hele rapport. Nadere analyses volgen binnenkort op dit blog.