Vandaag publiceerde NMO de vierde editie van NMO Mediatrends. Dit achtergrondonderzoek van het Nationaal Media Onderzoek is eigenlijk bedoeld om de panels van NMO goed te kunnen werven en te wegen, maar brengt ook veel praktisch inzichten met zich mee. Denk hierbij aan het bezit van de verschillende devices en het gebruik daarvan als het gaat om kijken, luisteren, lezen en online mediagebruik in z’n algemeenheid.
In vroegere jaren heette dit onderzoek Establishment Survey en telkens na publicatie van dit onderzoek werden de kijk-, luister- en online panels van respectievelijk SKO, NLO en VINEX gewogen op basis van de nieuwe uitkomsten. Naast de standaard sociodemo’s werd er ook gekeken naar licht-, midden- en zwaar gebruik van media, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld in het kijkpanel alleen maar zware televisiegebruikers zitten.
Wat dat betreft is NMO Mediatrends de opvolger van die Establishment Survey en vormt het nog steeds de basis voor de samenstelling van de doelgroepen in de bereiksonderzoeken waar panels worden gebruikt. Voor lezen ligt dat net iets anders. Daar wordt geen panel voor gebruikt, maar daar wordt een soort continue steekproef getrokken uit de populatie, maar de cellen van die steekproef worden wel genormeerd op basis van NMO Mediatrends.
Voor de vierde editie van NMO Mediatrends zijn ruim 8.000 respondenten van 13 jaar en ouder ondervraagd over het bezit en gebruik van media-apparaten en consumptie van video, audio en andere vormen van content. Net als vorig jaar is NMO Mediatrends aangevuld met jaarcijfers vanuit de verschillende bereiksonderzoeken voor kijken, luisteren, lezen en online.
NMO geeft aan dat de verschuivingen ten opzichte van vorig jaar minimaal zijn, maar dat de online vormen en het online platformgebruik wel weer in populariteit zijn toegenomen. Zie hieronder de grafiek over het dagelijks online kijken, luisteren en lezen:
Dagelijks online kijken, luisteren en lezen, totaal 13+, 2023-2024

Bij de vergelijking tussen leeftijds- groepen zijn er duidelijke verschillen te zien. Voor kijken en luisteren zijn het de ‘jongeren’ tussen 13 en 34 jaar die dagelijks bovengemiddeld actief zijn in het kijken en luisteren. Omgekeerd hebben de oudere doelgroepen een duidelijke digitale voorsprong op de
jongste doelgroep als het gaat om online lezen. Dagelijks kijkt 55% van de 13-19-jarigen online, terwijl 52% online luistert, en 24% online leest. Voor de leeftijdsgroepen vanaf 35 jaar en ouder, ligt het online lezen hoger dan het online luisteren of kijken.
Dagelijks online kijken, luisteren en lezen naar doelgroep 2024

Dat we online niet alleen gebruiken voor kijken, luisteren en lezen blijkt wel uit de volgende grafiek. Daarin de dagelijkse activiteiten als het gaat om online consumptie.
Top 10 online activiteiten op minstens dagelijks niveau, 2024

Dit en nog veel meer in NMO Mediatrends, op te vragen via de site van NMO.