Vandaag publiceert de Stichting Kijkonderzoek (SKO) het Jaarrapport 2011. De belangrijkste uitkomsten werden al eerder vrijgegeven, namelijk dat de Nederlander in 2011 gemiddeld 191 minuten (3 uur en 11 minuten) per dag televisie keek. SKO trekt uit de cijfers in het jaarrapport 2011 twee conclusies: de totale kijktijd is stabiel en er wordt steeds meer uitgesteld gekeken, zowel op TV als op internet. Een steeds groter aandeel van de kijktijd gaat naar het grote aantal nieuwe zenders, die via digitale televisie te bekijken zijn. Dit aandeel groeit mee met de penetratie van digitale televisie in Nederland.
Uitgesteld kijken via televisietoestel
Het uitgesteld kijken via het televisietoestel is opgenomen in de totale kijktijd van de 191 minuten per dag. Het percentage uitgesteld kijken binnen 7 dagen is in 2011 gegroeid van 2,1% naar 2,9% van de totale kijktijd. Dit is een toename van uitgesteld kijken van bijna 40% ten opzichte van een jaar eerder.
Uitgesteld kijken via internet (WEB-TV)
Het via internet opvragen van televisieprogramma’s blijft ook in 2011 toenemen. Het aantal opvraagde streams van televisieprogramma’s van de NPO, RTL Nederland en de SBS Groep stijgt van 159,4 miljoen in 2010 naar 232,8 miljoen in 2011. Een stijging van 46%!
Opvallend in het rapport is de grafiek waarin de KDH is afgezet naar uren van de dag. De lijn van 2010 is vrijwel gelijk aan die van 2011. Blijkbaar is TV-kijken sterk tijdgebonden, ondanks dat we uitgesteld kijken. We kijken op dezelfde tijdstippen, alleen maken we meer keuzes tussen live en uitgesteld kijken.
Bron: Stichting Kijkonderzoek, Jaarrapport 2011
Het rapport is hier te downloaden.