Dit weekend zonden BNN en VPRO de veelbesproken film Deep Throat (1972) uit. De film behoeft hier verder geen toelichting, maar misschien is het aardig om de kijkcijfers te analyseren op de wijze waarop we afgelopen vrijdag de één miljoen voetbalkijkers terugvonden.
Zoals vorige week vrijdag al gemeld is er een groot verschil tussen de kijkdichtheid van een programma en het bereik. Kijkdichtheid geeft het volume aan (aantal kijkers in relatie tot kijktijd) terwijl het netto bereik het aantal mensen aangeeft dat minimaal één minuut gezien heeft. Her en der vindt u berichten dat Deep Throat zo’n 940.000 mensen trok, maar dit waren er in totaal ruim 2 miljoen. De kijkdichtheid bedroeg 6,9% in de doelgroep 13+, maar het bereik was 15,1%. De nettofractie is dus minder dan 0,5. Dat betekent dat de kijkers krap de helft van de film gezien hebben. Oké, ’t was laat, dus we mogen er vanuit gaan dat in de loop van de film kijkers afhaken.
Overigens was de kijkdichtheid bij de mannen een stuk hoger dan bij de vrouwen (9,3% versus 4,6%). In de analyse van de cijfers is ook nog even gekeken naar de kijkdichtheid in de verschillende lifestylegroepen. Het bleek dat de groep “˜bezorgde burgers‘ een gemiddelde kijkdichtheid heeft van 9,4%, terwijl de “˜tolerante wereldburgers‘ een gemiddelde kijkdichtheid laten zien van 6%. De nettofractie was bij de vrouwen het laagst (0,44) en bij de bezorgde burgers het hoogst (0,49).
Doe ermee wat u wilt!
Visual is afkomstig van tekenaar Paul Kusters en met toestemming geplaatst. De kijkcijfers zijn afkomstig van de Stichting KijkOnderzoek.