Effecten engagement bewezen

Gisteren werd het eerder aangekondigde seminar Mediabeleving 2007 Plus georganiseerd. Bijna 100 mensen afkomstig van media-exploitanten, mediabureaus, adverteerders en de academische wereld waren afgekomen op de speciale middag in Party- en Congrescentrum Artis in Amsterdam. Allereerst schetste prof. Fred Bronner het kader en hij vertelde hoe het Mediabelevingsonderzoek aanvankelijk in 1997 is opgezet, met medewerking van mensen vanuit allerlei “˜bloedgroepen‘. Vervolgens werd belicht dat het onderzoek nu tien jaar later nog steeds springlevend is. Vanuit zowel de praktijk als de wetenschappelijke hoek wordt het onderzoek geroemd en krijgt het ook steeds meer internationale waardering.


Research director Vincent Kuijpers van TNS NIPO was degene die de trends van alle gemeten mediumtypen in kaart bracht. Nieuw in de huidige editie van het Mediabelevingsonderzoek is dat nu ook internet tv als apart medium is gemeten. Zo werd onder andere belicht werd hoe de beleving van reguliere televisie verschilt van die van internet tv. Internet tv blijkt mensen meer te vermaken en te enthousiasmeren dan “˜gewone‘ televisie. Dit komt doordat men op internet gerichter op zoek gaat naar programma‘s die men leuk vindt. Dit blijken voornamelijk humoristische programma‘s te zijn, zoals de Lama‘s.

Stephan van Velthoven, research director van Veldkamp, ging vervolgens in op de nieuwe onderwerpen in Mediabeleving 2007 Plus. Gelet op de internationale ontwikkelingen in media-onderzoek is namelijk het onderzoek uitgebreid met onderwerpen als engagement, aandacht en waardering. Na afstemming met de Universiteit van Amsterdam, is engagement geoperationaliseerdvia vier items. Vervolgens is een engagement schaal geconstrueerd, waarop radio, dagbladen en tijdschriften het best scoren.

Aangetoond werd dat engagement, aandacht en waardering een relatie hebben met hoe media en reclame wordt beleefd. Hoe meer engaged men is, hoe meer uit de geconsumeerde media wordt gehaald. En hoe meer waardering men heeft voor de bekeken programma‘s, titels, websites, hoe meer nuttige informatie uit reclame wordt gehaald die dan ook extra enthousiast wordt ontvangen. Tevens werd belicht hoe sympathisanten van merken als KPN en Vodafone anders televisie beleven dan geldt voor de gemiddelde Nederlander.

Jan Drijvers, van TNS Media in België liet vervolgens in een zeer humoristische presentatie zien in hoeverre de mediabeleving van Vlamingen en Walen verschilt van die van Nederlanders. Conclusie was dat de Vlamingen toch iets meer lijken op de Nederlanders dan op de Walen. Een logische conclusie was dan ook om uit de huidige politieke impasse van België te komen, de Vlamingen maar bij de Nederlanders moesten gaan aansluiten. Jan voegde de daad bij het woord en vroeg als afsluiting direct asiel aan om in Nederland te mogen blijven.

De middag werd afgesloten met een discussie, geleid door onafhankelijk media-advsieur Ingrid Stumpel.

14.008 x bekeken
Scroll naar boven