NMO Luisteren verfijnt metingen en rapportage

Nu volgt er een ingewikkeld stukje luisteronderzoek.

Vanaf week 15 tellen ook korte luistermomenten van 1 of 2 minuten mee in de rapportage van het NMO Luisteronderzoek. Deze korte luistersessies worden gemeten met ‘encoding’. Dat is een techniek die een onhoorbare code meestuurt met het radiosignaal. Deze aanpassing geldt met terugwerkende kracht vanaf week 1 t/m 14 van 2025

Om goed te begrijpen wat het is is het misschien goed om nog eens kort te beschrijven hoe NMO Luisteren werkt. Aanvankelijk werd het luistergedrag van het radiopanel (18+) gemeten via een app op de smartphone van de panelleden. Deze app (MediaCell+ van Ipsos I&O) gebruikt ‘audiomatching’ om geluidspatronen te herkennen en koppelt die aan bekende radiozenders. Dat is één methode om het luistergedrag in kaart te brengen.

De tweede methode is het eerder genoemde ‘encoding’ waarbij een onhoorbare code mee wordt gestuurd in het radiosignaal die precies aangeeft via welk platform (bijv. FM, DAB+ of internet) er geluisterd wordt.

Tot week 15 mochten de deelnemende zenders kiezen of ze naast audiomatching ook encoding wilden gebruiken, maar vanaf week 15 zijn beide technieken verplicht als je als zender in de rapportage opgenomen wil worden.

Tot nu toe werden alleen sessies van 3 minuten of langer meegeteld in de totstandkoming van de luistercijfers, om verkeerde metingen (‘false positives’) te voorkomen. Die kans is er volgens NMO vooral bij audiomatching. Met encoding zijn foutieve metingen bij korte sessies vrijwel uitgesloten. Nu alle zenders encoding gebruiken, kunnen ook de korte luistersessies betrouwbaar worden meegeteld.

Uit de cijfers op basis van de nieuwe methode blijkt dat het toevoegen van korte luistersessies vooral het weekbereik van zenders verhoogt en in iets mindere mate de totale luistertijd. Dat is logisch, toch? Als je de treshold verlaagt is de kans op nieuwe luisteraars die kort naar je zender luisteren groter, maar ze leveren geen substantiële bijdrage aan het volume.

Met deze wijziging worden ook panelaanpassingen vanaf week 1 van dit jaar doorgevoerd. De nieuwe dataset wordt morgen (woensdag 16 april) beschikbaar gesteld aan de markt.

77 x bekeken
Scroll naar boven