Gisteravond is de Top 2000-lijst van 2015 gepubliceerd, dus heb ik de paarse broek maar weer eens aan gedaan. In het verleden had ik al vaker analyses gemaakt en ik was benieuwd of de trend zich doorzet. De trend van verjonging heb ik het over. Ik denk namelijk al jaren dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de Top 2000 constant is en dat de liedjes in de lijst steeds jonger worden. Met andere woorden, het schuift op in de tijd. Om die stelling kracht bij te zetten heb ik van de periode 1999-2015 het ‘gemiddelde’ jaar berekend. Dat is zeg maar de gemiddelde leeftijd van alle 2000 liedjes per editie. In de eerste editie was het gemiddelde jaar 1975 en in 2015 is dat opgelopen naar 1988. Zie onderstaande grafiek. En als je het gemiddelde jaar matcht met het editiejaar zie je nog meer leuke dingen.
Eerst terug naar het gemiddelde jaar. Dat is berekend door alle jaartallen waarin de liedjes zijn uitgekomen te verrekenen tot een gemiddeld jaartal per editie. De uitkomst staat in deze grafiek:
De verjonging van de Top 2000 is haast lineair te noemen. Alleen rond 2008 zit er een rare dip die ik niet kan verklaren. ‘k Dacht eerst dat het met de dood van Micheal Jackson te maken had, maar dat was pas in 2009. Iemand een andere verklaring?
Wat je vervolgens kan doen is het gemiddelde jaartal van het editiejaartal aftrekken. Het resultaat blijkt een heel constant getal te zijn. Liedjes uit de top 2000 zijn elk jaar gemiddeld 28 jaar oud. Kijk maar:
In het begin waren de liedjes wat jonger, maar vanaf 2005/2006 schommelt de leeftijd rond de 28 jaar. Dat is volgens mij ook een voorspeller voor de gemiddelde leeftijd van de deelnemers. Die blijft ook constant. Ik denk dat je vooral liedjes opgeeft uit nostalgische overwegingen, liedjes die in je jeugd een hit waren. Stel dat dat zo rond je vijftiende is, dan ligt de gemiddelde leefijd van de deelnemers ergens tussen de 40 en de 45. En dat blijft dus constant. Aan de onderkant is er dus steeds nieuwe aanwas en aan de bovenkant vallen er deelnemers af. Ze worden te oud.
Of ga ik nu te ver?
In 2008 bestond de top2000 tien jaar en toen is er een lijst gemaakt van 10 jaar top2000. Mensen konden dat jaar dus niet stemmen, maar de lijsten van de voorgaande 10 jaar werden samengevoegd tot een top2000 lijst. Dat verklaart dus de dipt in 2008.
Dank je Bas! Lek is boven dus….
Of is het een veel minder fraaie oorzaak: deze lijst wordt altijd al samengesteld door de mensen van Radio 2. En alleen qua volgorde bepaald door de luisteraars. Aangezien Radio 2 recent behoorlijk aangepakt is met nieuwe jocks, vormgeving en veel meer de muziek van 3fm van 5 jaar geleden, mag de luisteraar de volgorde van die “hippere” liedjes bepalen.
Heel jammer, maar wel heel commercieel verantwoord.
Dat kan ik niet beoordelen Jan Willem. Die speculaties zijn voor jouw rekening.
Als je je luistaraars de 2.000 platen voorschoteld waaruit je mag kiezen, wie stelt de lijst dan feitelijk samen?
Ok, helder. Dan doe ik een prognose. Volgend jaar is de gemiddelde leeftijd van de liedjes jonger dan 27 jaar. Dank voor je bespiegeling Jan Willem.
Hoorde een week of wat geleden de data analist van de NPO en die vertelde dat er al behoorlijke verjonging onder de stemmers had plaatsgevonden (de DJ’s of ook toename social media gebruik?). De groep 25-35 jarigen was relatief groter geworden tov een aantal jaar terug. Maar nou komt het: die stemmen alsnog op relatief oude nummers die ze bij pappa en mamma vanaf de achterbank in de auto hoorden. Blijkbaar hoort oubolligheid voor de jongeren bij een top2000 😉
Peter kun je in een volgend onderzoek de correlatie tussen de club van 27 en de gemiddelde leeftijd van de liedjes onderzoeken? https://en.wikipedia.org/wiki/27_Club