De gezamenlijke JIC’s van de Nederlandse bereiksonderzoeken en het Platform Media Adviesbureaus (PMA) hebben CrossMedia:Tijd 2017 gelanceerd. Met deze strategische tool kunnen bureaus en adverteerders het bereik en de contactfrequentie van crossmediale campagnes berekenen voor een groot aantal doelgroepen. Nieuw in de opzet is de toevoeging van buitenreclame en een uitbreiding van het aantal websites en apps, waarmee CrossMedia:Tijd nog completer is worden. Gebruikers van CrossMedia:Tijd kunnen nu het netto bereik en de contactfrequentie uitrekenen van campagnes die over meerdere mediumtypen heen lopen. Ook is het mogelijk om de overlap en/of het toegevoegde bereik tussen verschillende media inzichtelijk te maken. Zo kan het crossmediale plan dat de beste bereiksprestaties realiseert tegen de laagste kosten worden geselecteerd.
De basis van CrossMedia:Tijd is een omvangrijke datafusie, waarbij data uit de vijf bereiksonderzoeken en de data van Media:Tijd aan elkaar zijn gekoppeld. De vijf bereiksonderzoeken zijn:
- KijkOnderzoek (SKO),
- Nationaal Luister Onderzoek (NLO),
- NOM Print Monitor (NOM),
- Digital Audience Measurement (GfK/ PMA)
- Buitenreclame Onderzoek (BRO).
De toevoeging van out of home aan het fusiebestand is een nadrukkelijke wens van de markt. Nog niet eerder was dit mediumtype aanwezig in een dergelijk fusieproject. De noviteit bij radio en TV zit in de beschikbaarheid van commerciële zendtijd, waar voorheen alleen het zenderbereik voorhanden was. Daarmee staat CrossMedia:Tijd nog dichter bij de planningspraktijk
CrossMedia:Tijd bevat alle televisiezenders, radiostations, dagbladen en magazines die in 2017 in de betreffende bereiksonderzoeken zijn opgenomen, alsmede 250 commercieel in te zetten websites en 200 apps. Voor buitenreclame zijn 43 pakketten gedefinieerd. Verder is uitgebreide informatie over saleshouses en media-exploitanten terug te vinden in het totaalbestand, evenals een categorisering naar o.a. genres.
Johan Smit, directeur PMA: ”Met de nieuwste versie van CrossMedia:Tijd krijgen mediaplanners en strategen nog meer inzicht in de diverse mediaconsumenten en de onderlinge verschillen. Dit brengt mediaplanning weer op een hoger plan.”
De data van CrossMedia:Tijd wordt ontsloten via een tool. Die is ontwikkeld door Pointlogic en herbergt naast planningsdata ook de mogelijkheid tarieven mee te nemen, zodat kostenconsequenties snel zichtbaar zijn als plannen wijzigen.
De datafusie is uitgevoerd door RSMB uit Groot-Brittannië. RSMB is gespecialiseerd in complexe datafusies, vooral op het gebied van mediabereiksonderzoek. RSMB werkt onder meer voor het Engelse kijkonderzoek (BARB) en het Engelse luisteronderzoek (RAJAR). Daarnaast heeft RSMB al meerdere malen de datafusie van Touchpoints uitgevoerd. Dit project stond model voor de aanpak van CrossMedia:Tijd.