MegaJobs, Nederlands grootste vacaturesite, wil het bereik van vacaturesites op continue basis laten onderzoeken door een onafhankelijke instantie. Het NOA (Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt), op dit moment de enige bron van arbeidsmarkt-bereiksinformatie, wordt maar eens per 1-2 jaar gepubliceerd. De rapportage vindt dan plaats op basis van lang daarvoor vergaarde gegevens, en is daarom ongeschikt om bereik en onderlinge krachtsposities van vacaturesites te bepalen. MegaJobs heeft daarom de overige negen grote vacaturesites benaderd om te participeren in het STIR-onderzoek, dat maandelijks actuele bereikgegevens levert, met maximaal enkele weken vertraging. MegaJobs (www.megajobs.nl) beoogt daarmee voor personeelwervers/adverteerders de markt transparant te maken.
MegaJobs nam het initiatief om de huidige tien grootste vacaturesites te verenigen rondom een onderzoekproject met STIR(www.stir.nl), om zo een eind te maken aan de huidige ondoorzichtige markt, met voor adverteerders vaak onverifieerbare bereiksclaims van vacaturesites. Hiertoe werden de collega-sites tot driemaal toe aangeschreven. Helaas legden de reacties van de concullegae meteen op een wel erg navrante wijze de tegenstellingen in de markt bloot.
Ruwweg bleken de reacties te verdelen in een viertal groepen; partijen die reeds enige tijd hun bestaande marktposities zien afkalven, bleken niet bereid om mee te doen, of reageerden simpelweg niet; partijen die momenteel reeds een gevestigde positie als “˜middenpartij‘ hebben en al via het moederconcern in STIR participeren, ondersteunen het initiatief; de vacaturesites die hun marktleidersposities van de afgelopen jaren nu bedreigd zien en mogelijk daarom liever niet meedoen aan STIR, blijven zich soms beroepen op bestaande deelname aan NOA en stellen zich zeer afwachtend op; en, tenslotte, de partijen die in recente tijd sterk bleken te groeien en hun nieuwe posities ook bestendigd verwachten te zien via STIR, met name Monsterboard en het in de afgelopen 7 maanden als een komeet omhoog geschoten MegaJobs.
Het eindklassement dan tenslotte. De “˜afhakers‘, veelal in geen enkel bereiksonderzoek participerend of willen participeren, waren Jobnews van Wolters Kluwer, Jobbingmall en Stepstone, waarbij de laatste twee zelfs geen reactie gaven op de herhaalde uitnodigingen. Wegeners Jobtrack en de Vacaturekrant van de Telegraaf, meldden reeds in concernverband aan STIR deel te nemen en dat ook in deze constellatie te willen doen. VNU‘s Intermediair en Nationale Vacaturebank, ooit initiatiefnemers van NOA en daarbinnen de sterke partijen, stellen zich zeer terughoudend op en meldden nog te willen studeren op de voorstellen. Reed‘s Totaljobs, uit Engeland, sluit zich daar feitelijk bij aan, en meldde zich te willen laten evalueren door dezelfde audit-organisatie die dat ook bij de Britse moeder doet, en neemt daarmee afstand van de Nederlandse markt en van de vergelijkingsmogelijkheid daarmee. Monsterboard en MegaJobs, leidende partijen in de Nederlandse markt, zijn nadrukkelijk voorstander van een uniform en onderling vergelijkbaar onderzoek. Het is te hopen dat dit initiatief niet doodbloedt, zodat in de nabije toekomst adverteerders de informatie kunnen krijgen die een actueel, want per maand gemeten, beeld geeft van de kracht van de Nederlandse wervingsmedia. De overige vacaturesites worden dan ook nogmaals nadrukkelijk opgeroepen tot overleg omtrent een hoogfrequente en actuele bereiksonderzoeksmethodiek. Opdat de Nederlandse werkgever een helder beeld krijgt van welke vacaturesite in te zetten voor zijn personeelwerving.
Tot de opkomst van de internet-vacaturebanken, eind jaren ‘90, was de markt voor personeelwervingsmedia een simpele: marktposities verschoven met hooguit enkele procenten per jaar, zodat met een 2-jaarlijkse meting volstaan kon worden. Het lopende NOA (Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt) vindt dan ook geheel in die traditie plaats. Einde 2003- begin 2004 vond het veldwerk plaats voor het NOA 2004, terwijl op dit moment veldwerk verricht wordt voor het in 2006 te publiceren onderzoek. De realiteit is echter vandaag een heel andere; de opkomst van vacaturesites op internet veroorzaakte een dynamiek waar de bestaande onderzoekinstrumenten absoluut niet klaar voor zijn. Vacaturesites als Totaljobs, maar zelfs MegaJobs, inmiddels al de grootste vacaturesite van Nederland, komen niet eens voor in de nu gebruikte onderzoeken, en wellicht niet eens in de onderzoeken die in 2006 pas gepubliceerd worden. Deze dynamiek maakt de bestaande, met grote vertraging en slechts 1x per twee jaar gepubliceerde bereiksonderzoeken, volstrekt redundant. De huidige markt vraagt om een onderzoek dat hoogfrequent en zeer actueel rapporteert over de bestaande verhoudingen op de markt van vacaturesites. Een onderzoek dat met STIR mogelijk zou zijn. STIR, zelf een initiatief van de grootste internetmedia, wordt ondersteund door objectieve en relevante marktpartijen als PMA en BvA (Bond van Adverteerders), en uitgevoerd door gevestigde onderzoeksinstituten als Nedstat en Intomart/GfK.
In de markt zou ten onrechte de gedachte kunnen ontstaan dat MegaJobs in samenwerking met STIR bovenstaand persbericht heeft opgesteld. Dit is niet het geval. Het bericht valt volledig onder de verantwoordelijkheid van MegaJobs.
Peter R. Wiegman
STIR