Halverwege augustus is SKO begonnen met het rapporteren van het totaal aantal kijkers per TV-programma naast het gemiddeld aantal kijkers. Hoe dichter die aantallen bij elkaar liggen, hoe hoger de kijkersbinding of -trouw zo u wilt. Destijds maakte ik een kleine analyse op basis van de top 25 van een dag, om te kijken welke programma’s een hoge en lage kijkersbinding hebben. Ik heb die analyse nu uitgebreid tot een maandanalyse, waarin ik alle top 25 van september heb opgenomen (dag van uitzending). De start van het nieuwe TV-seizoen eigenlijk. Het gemiddelde verschil tussen het gemiddelde aantal kijkers en totaal aantal kijker is 61%. De uitschieters naar boven en beneden zijn 94% en 27%.
De database telt in totaal 30 x 25 = 750 programma’s. Van deze programma’s is de ranking per dag, het aanvangstijdstip, zender, kijkdichtheid, zenderaandeel, gemiddeld aantal kijkers en totaal aantal kijkers bekend. Genoeg om ’s wat analyses op los te laten. Bijvoorbeeld een overall gemiddelde van alle 750 programma’s. Daar ligt het gemiddeld aantal kijkers op 826.544 kijkers, het totaal aantal kijkers bedraagt 1.357.213 kijkers. Dit resulteert in het eerder genoemde verschil van 61%. Je kunt stellen dat 61% van het totaal aantal kijkers het hele programma heeft gezien of alle kijkers hebben maar 61% van het programma gezien. Hoe hoger dat percentage hoe beter in termen van of meer kijkers of langer gekeken of een combinatie van die twee.
De 10 programma’s met het kleinste verschil tussen gemiddeld aantal en totaal aantal kijkers staan in de onderstaande tabel:
De top 10 wordt aangevoerd door het ochtendjournaal van 8 uur, maar let wel: deze komt maar een keer voor in de database. Zie de kolom Freq waar 1 staat. Het journaal van 18 uur, het Zes Uur Nieuws en Editie.nl komen bijna elke dag voor in de top 25 en scoren eveneens hoog op kijkersbinding. Daar kan dus meer waarde aan worden gehecht dan titels die maar een keer voorkomen.
In de kolom Rank valt af te lezen hoe hoog het programma gemiddeld in de top 25 heeft gestaan in september. Leesvoorbeeld: Journaal Extra is 3x voorgekomen in september en heeft een gemiddelde rank van 1. Blijkbaar zijn alle drie de uitzendingen op de eerste plaats geëindigd in september.
Vrijwel de hele top 10 bestaat uit nieuws-achtige programma’s. Moltalk, Formule 1 en 2 voor 12 zijn daarop een uitzondering. Formule 1 doet vermoeden alsof sport ook kijkersbinding met zich meebrengt, maar dat lijkt niet zo te zijn als we naar de staart van de lijst kijken. Dat zijn de programma’s met de laagste binding.
Wielrennen heeft – voor zover het voorkomt in de top 25 – een lage kijkersbinding. Dit geldt zowel voor de Tour de France als het WK. En ook Prinsjesdag heeft zichtbaar moeite om de kijkers te binden.
Als de programma’s naar zender worden geclusterd is te zien welke zender de meeste programma’s in de top 25 heeft gehad en welke zender de grootste/kleinste kijkbinding heeft.
NPO1 en RTL4 komen het meest voor in de top 25 in september. Samen zijn ze goed voor 507 van de 750 programma’s, oftewel 68%. NPO1 zit net iets hoger met de kijkerbinding dan RTL4 en haalt samen met Ziggo Sport de hoogste score van 63%. Net5 en Veronica blijven wat dat betreft wat achter ten opzichte van de andere zenders.
Tot slot is ook gekeken naar de tijdvakken, waarbij het tijdstip van aanvang leidend is. Op vallend is dat de programma’s tussen 18 en 19 uur de hoogste binding realiseren. Dat kan te maken hebben met het soort programma (veel journaal en nieuwsprogramma’s), maar misschien ook het tijdstip zelf. Het is in veel gezinnen etenstijd en dan zijn de handen niet vrij om van het ene naar het andere programma te zappen. Of zijn er meer cq. andere verklaringen te verzinnen?